چگونه میتوانیم تستهای استاندارد را از سایر تستها تشخیص دهیم؟
تست استاندارد از نظر شکلی ویژگیهای زیر را دارد:
ابهام و پیچیدگی ندارد و روان و کوتاه است. گزینهها از هم مستقل هستند و هیچیک دیگری را تأیید یا رد نمیکند.
چهار گزینه از نظر مفهوم شبیه یکدیگرند و در یک راستا قرار دارند ولی مطالب در آنها تکرار نمیشوند. معمولاً گزینهها اشتباهات رایج دانشآموزان را هدف گرفتهاند. پاسخ سؤالات در میان گزینهها نمایان نیست. همواره در میان گزینهها یک گزینهی کاملتر یا صحیحتر وجود دارد. در آن از کلماتی مانند هرگز، همواره و هیچکدام استفاده نشده است. معمولاً جزئیات کتاب درسی را به صورت یک سؤال مطرح نمیسازد بلکه آنها را در گزینه ها به کار میبرد.
چهموقع باید به سراغ تست زدن رفت؟
هر موقع مطمئن شدید که درس را خوب یاد گرفتهاید میتوانید اقدام به تستزدن کنید. اگر دیدید نمرهی اولین سری تستی که حل میکنید زیر ۸۰ درصد است وقت خود را تلف نکنید و تستزنی را ادامه ندهید.مجدداً درس را بخوانید و یاد بگیرید و سپس تستهای آن را بزنید.
بهتر است بلافاصله بعد از خواندن درس تست بزنیم یا با فاصلهی زمانی این کار را بکنیم؟
در دروس تمرینی بهتر است به منظور تکمیل و تثبیت یادگیری، پس از مطالعهی درس تست زد. ولی برای دروسی که بیشتر جنبهی حفظی دارند (اعم از اختصاصی باشد یا عمومی) ، بهتر است تستها با فاصله زمانی زده شود. در شروع، بیشتر با تستهای کنکور کار کنیم یا تألیفی؟
برخلاف تصور همه، در آغاز یادگیری، بهتر است تنوع تستها کم باشد تا ذهنتان مطلب را زودتر جمع و جور کند. درگیر شدن با تستهای متنوع، یادگیری شما را کندتر و طبقهبندی مطلب را دشوارتر میکند. در شروع بهتر است روی تستهای کنکور کار کنید. پس از جا افتادن کلیات مطلب و کسب تسلط، به ویژه هنگام دوره کردن، از تستهای بیشتر و متنوعتری استفاده کنید، در این صورت تنوع تستها مشکلی ایجاد نمیکند.
آیا تست زدن برای همهی دروس مهم است؟
در دروس اختصاصی، تمریندار و مفهومی، پس از فهم مطالب، حل تیت به عنوان تمرین اهمیت دارد. ولی در دروسی که جنبهی حفظی دارند، خواندن و تکرار نسبت به حل تست مهمتر است.
من تست ها را یک به یک حل میکنم و بلافاصله پاسخشان را میبینم. آیا این روش خوبی است؟
در این روش شما از تست به عنوان مثال استفاده میکنید.توصیه میکنیم در یادگیری دروس دشوار و مفهومی، در آغاز ۱۰ تا ۱۵ درصد از تستها را به این صورت حل کنید تا با شکلهای تستی مطلب آشنا شوید و اشکالهای خود را برطرف کنید. اما ادامهی این روش شما را کند میکند. بهتر است تستها را در دستههای ۲۰ تا ۳۰تایی حل کنید و در انتها به بررسی آنها بپردازید.
آیا در تست زدن باید به زمانبندی توجه کرد؟
در شروع یادگیری نبای روی زمانبندی و سرعت عمل خود سختگیری کنید. اما هرچه مطلب را بیشتر تکرار میکنید، به همان نسبت هم باید به زمانبندی تستها اهمیت بیشتری بدهید. بهتر است در مرورهای بعد، تستهای آن مطلب را بر اساس زمانبندی بزنید.
در مباحثی که حجم تست آنها زیاد است، باید همهی تستها را یکجا حل کنیم؟
وقتی ب مطلبی مسلط هستید یا وقت کافی ندارید، اگر تستها تکراری و مشابهاند، لازم نیست همهی تستها را حل کنید. در اینجا روشی را توصیه میکنیم که میتواند حجم تست زدن شما را کنترل کند. تستها را به دستههای ۲۰ تا ۳۰ تایی تقسیم کنید . پس از حل هر دسته به آنها نمره دهید. اگر به نمرهی ۸۵ تا ۹۰ درصد رسیدید تست زدن را متوقف کنید و به سراغ موضوع دیگری بروید. این نمرات به شما پیام میدهندکه مطالب را به خوبی یاد گرفتهاید. مبادا با پرکاری در یک درس، وقت خود را تلف کنید و پیشرفت خود را در سایر درسها کند کنید! روش دیگری هم وجود دارد: هر وقت احساس کردید حجم تستها زیاد است، بهتر است آنها را به دستههای زوج یا فرد تقسیم و شمارههای زوج یا فرد را حل کنید. در فرصتهای مناسب آینده، به ویژه در دورهها، میتوانید به سراغ تستهای باقیمانده بروید.
بهتر است تستهای یک موضوع را یکباره و بهطور متمرکز حل کنیم یا اینکه این کار را به صورت چندبخشی و تدریجی انجام دهیم؟
در برخی از دروس مانند هندسه، ریاضی و فیزیک حل ۱۰۰ تست با فاصلهی زمانی، مؤثرتر از حل ۳۰۰ تست در یک نوبت است. اما در مباحثی که مفاهیم ساده و غیر ترکیبی دارند، حل یکباره تستها مفیدتر است.
آیا برای ما کنکوریها حل تمرین تشریحی اهمیت دارد؟
خیلی از داوطلبان فکر میکنند کنکوریها نیاز به حل تمرینهای تشریحی ندارند. در حالی که انجام این تمرینها به ویژه در اوایل یادگیری برای برخی مطالب، اهمیت زیادی دارد. ولی در زمانهای نردیک کنکور کار تستی اهمیت بیشتری پیدا میکند.
چهطور میتوانم بین کار تستی و تشریحی تناسب برقرار کنم؟
در این باره به دو نکته توجه کنید:
اولاً: هرچه مطلب جدیدتر باشد هر اندازه در مطلبی ضعیفتر باشید، بیشتر به تمرین تشریحی احتیاج دارید.
ثانیاً: به ماهیت درسها هم توجه کنید. در برخی مطالب مانند زبان به حل تمرین تشریحی نیست ولی در دروس تمرینی و مفهومی به این نوع تمرینها بیشتر نیاز است. این تمرینها را انجام دهید و آن را نمرهدهی کنید؛ اگر دیدید که نمرات تمرینهای تشریحی شما بالاتر از ۸۰ درصد است، به سراغ حل تستهای آن موضوع بروید.
چه توصیه هایی برای حل تست در جلسهی آزمون دارید؟
ابتدا تست های ساده را حل کنید. خودتان دا با سؤالات سخت، مبهم و وقتگیر درگیر نسازید. در ضمن، شجاعت داشته باشید و قاطعانه با زدن یک علامت از کنار تستها رد شوید.
از نوشتن و رسم مجدد معادلات و شکلهایی که در متن سؤال آمده اند، اجتناب کنید. هنگام خواندن متن سؤال، پاسخ احتمالی را حدس بزنید.
در بسیاری از تست ها وقتی نمیتوانید پاسخ را در وهلهی اول تشخیص دهید، با حذف گزینههای نادرست میتوانید پاسخ درست را پیدا کنید. دور کلمات کلیدی من سؤال خط بکشید تا هشیار شوید.
نباید در پایان جلسه به پاسخهایی که دادهاید شک کنید و آنها را دستکاری نمایید؛ چون در آن هنگام ذهنتان خسته و ضعیف است و معمولاً پاسخ دوم اشتباه از آب درمی آید. در حل مسائل ریاضی و فیزیک بهتر است پس از خواندن متن سؤال نگاهی به گزینهها بیندازید تا بفهمید طراح چه نکاتی را در نظر دارد، سپس به حل تست بپردازید. این روش دقت شما را در تستهای محاسباتی افزایش میدهد.
در انتها اگر وقت اضافه داشتید، تستهای دشوار و وقتگیر را حل کنید. آیا بهتر نیست وقتی بین دو گزینه شک داریم یکی را به عنوان پاسخ انتخاب کنیم؟ چون اگر جواب نادرست دهیم نمره منفی میگیریم ولی اگر پاسخ درست دهیم ۳ نمره میگیریم. از آنجایی که برای پاسخ درست یا غلط هر کدام ۵۰ درصد احتمال وجود دارد، پس باید ۳ سؤال نادرست بزنیم تا یکی از جوابهای صحیح ما را خراب کند. از دیدگاه احتمال، حرف شما درست است، اما تجربه ثابت کرده در شرایط غیرعادی (از جمله فشار روانی در جلسهی آزمون) شک شما عادی نیست و معمولاً پاسخ شما اشتباه از آب درمیآید. این واقعیت را می توانید در آزمونهای آزمایشی تجربه کنید.
من به تست هایی که بین دو گزینه آن ها شک دارم در منزل پاسخ می دهم ولی به همان سؤال ها را اگر در امتحان بیایند غلط جواب میدهم. برای رفع این مشکل چه کار کنم؟
معمولاً پاسخ های حدسی و تصادفی مانند پاسخ دادن به گزینههای شکدار در حافظه تثبیت نمیشوند و منجر به یادگیری نمی شوند. به همین دلیل اگر در موقعیت متفاوت مثل جلسه آزمون قرار بگیرید، بازیابی نمیشوند. توصیه می کنیم در موقع یادگیری از پاسخ دادن های حدسی و انتخاب گزینه ای شکدار خودداری کنید. تکرار این روش میزان توجه و دقت شما را به مطلب کم میکند.
من در حل تست ها دچار بی دقتی میشوم ولی نمی دانم اشکال کارم چیست؟
بیدقتی در حل تست میتواند علل زیادی داشته باشد. به توصیههای زیر توجه کنید:
متن سؤال را به طور کامل بخوانید. حتی اگر در وسط خواندن سؤال احساس کردید متوجه منظور آن شدهاید، تا انتها بخوانید؛ زیرا معمولاً کلمات انتهایی سؤال تعیین کنندهاند.
صورت سؤال را با ریتم و آهنگ درستی بخوانید.
به مثبت یا منفی بودن عبارت سؤال توجه کنید؛ مانند درست یا نادرست و …
همزمان با خواندن متن سؤال، با یک مداد درو کلمات کلیدی خط بکشید تا هشیار و دقیقتر شوید.
تمام گزینهها را با دقت بخوانید؛ حتی اگر فکر میکنید که اولین گزینه پاسخ صحیح است.
در تستهای ریاضی و فیزیک، پس از خواندن متن سؤال به گزینهها نگاهی بیندازید تا ببینید چه نکاتی مورد نظر طراح است و در هنگام حل به آن ها توجه بیشتری داشته باشید.
هنگام حل تست، هر نوع آشفتگی از جمله عجله برای سریع حل کردن و یا نگرانی از کمبود وقت و استرس، موجب عدم تمرکز و بی دقتی می شود.
ذهنتان را به تست های قبلی و بعدی مشغول نسازید.
تا رسیدن به جواب نهایی، کار را تمام شده ندانید. بسیاری از دانشآموزان به صرف فهمیدن راهحل، محاسبات ساده را دست کم میگیرند. در آزمون از شما راهحل خواسته نمیشود؛ بلکه هدف پاسخ نهایی است.