درس جغرافیای سال دهم بین تمامی رشته ها مشترک بوده و همچنین کتاب استان شناسی نیز ضمیمه به آن شده است که متناسب با هر استان متغیر است.بحث اصلی جغرافیای سال دهم،آشنایی با جغرافیای طبیعی و انسانی کشور ایران است؛درحالیکه کتاب سال یازدهم بیشتر به جغرافیای جهات می پردازد. جغرافیای دهم از۳فصل تشکیل شده و در مجموع حجم و محتویات بهتری نسبت به کتاب قبلی دارد.
باهم این سه فصل را مرور می کنیم:
الف-فصل اول؛جغرافیا چیست؟
زمان تقریبی مطالعه:
درس یک:۹۰دقیقه/درس دو:۴۵دقیقه
این فصل از دو درس تشکیل شده و در عین حال که نسبت به دو فصل دیگر حجم کمتری دارد،اما مباحث کلیدی و اساسی را در بر میگیرد. ذکر مفاهیمی چون مکان،روابط متقابل انسان با محیط،کل نگری[دید کلی] و مراحل پژوهش حکایت از اهمیت این موضوع دارند. اطلاع از مفاهیم پایه ای هر علم برای درک آن لازم و ضروری است که این مفاهیم در فصل یک گنجانده شده است.
ب-فصل دوم؛جغرافیلی طبیعی ایران
زمان تقریبی مطالعه:
درس سه:۶۰دقیقه/درس چهار:۷۵دقیقه/درس پنج:۱۲۰دقیقه/درس شش:۱۲۰دقیقه
در فصل دوم به ساختار و پراکندگی های طبیعی ایران پرداخته می شود.آشنایی با مواردی چون موقعیت جغرافیایی،شرایط و ویژگی های ناهمواری،آب و هوا و منابع آب ایران از اهداف این فصل کتاب درسی است.این فصل تقریبا دشوار است. در درس سوم شما می آموزید که موقعیت نسبی و ریاضی چیست و به چه دلیلی این تقسیم بندی حائز اهمیت است. درس چهارم،یادآور ناهمواری هاست.مهمترین بحث مطرح در این درس،عوامل تغیردهنده ناهمواری ها و دشت هاست. از بحث کاربردی درس پنج غافل نشوید!آب و هواشناسی علاوه بر اهمیت بعد درسی در زندگی روزمره نیز می تواند به شما کمک کند.
علل بوجود آمدن بیابان ها از مباحث این فصل است که بسیار مورد علاقه طراحان سوال است. بیشترین بار مطلب فصل دوم بر دوش درس ششم خواهدبود؛بررسی منابع آب ایران،اهمیت دریای خزر و خلیج فارس و دریاچه های ایران،شاکله اصلی این درس است.
پ-فصل سوم؛جغرافیای انسانی ایران
زمان تقریبی مطالعه:
درس هفت:۷۵دقیقه/درس هشت:۶۰دقیقه/درس نه:۱۲۰دقیقه/درس ده:۱۵۰دقیقه
خودتان را برای رویارویی با مهمترین و البته دشوارترین فصل کتاب درسی آماده کنید.
هدف فصل سوم،آموختن مباحث پراکندگی جوامع انسانی،ویژگی ها،فعالیت ها و رابطه ی آنها با محیط طبیعی است.این فصل،چون رابطه متقابل انسان و محیط را بررسی می کند،کاملا برای شما ملموس و محسوس خواهد بود. قید نکاتی در موردجمعیت،انواع سکونتگاه ها و تقسیمات کشوری،مهر تأییدی براین مطلب است. در درس هفتم شما با مفهوم جمعیت و علل مهاجرت آشنا می شوید که مباحثی آسان اند.
درس هشتم،تقسیمات کشوری ایران را در دو دوره قبل و بعد از اسلام بررسی می کند.برای یادگیری این درس کافی است،سلسله مراتب میان واحدهای کشوری را به خوبی فرابگیرید.
برای آموختن سگونتگاه های ایران به سراغ درس نهم بروید.ذکر مفاهیمی چون شکل سکونتگاه ها،عوامل اثر گذار در گسترش سکونتگاه و اشکال و انواع شهرها،بر اهمیت این درس افزوده است.
درس دهم،بسیار مهم است! شما دراین درس هم با کشاورزی و باغداری آشنا می شوید و هم با صنعت و معدن؛بحثی تحت عنوان«خدمات»نیز در پایان درس مطرح شده که مختصر بوده و در سال آینده به شکل گسترده تر مطرح خواهد شد.
معرفی منبع:
از بهترین منابع موجود جهت استفاده از درسنامه و تست،کتاب جغرافیای خیلی سبز است.