خستگی
من زود خسته میشوم؛چه کنم؟
معمولا خستگی دو منشا اصلی جسمانی و روانی دارد.خستگی جسمانی ممکن است ناشی از فعالیت زیاد،استراحت ناکافی،کم خوابی یا بیماری های عفونی،سرماخوردگی،کم خونی،کمبود آهن و….باشد.این نوع خستگی ها را میتوان با استراحت کافی یا برطرف کردن علت های جسمانی و درمان بیماری رفع کرد.ممکن است خستگی از نوع عصبی باشد.این نوع خستگی ناشی از استرس ها،اضطراب ها،فشار کار و…است.هنگامی که دچار این نوع خستگی شوید،خوابتان بهم میریزد ،دچار تردید میشوید و گاهی سر درد،تنگی نفس و درد عضلانی به سراغتان می آید.هنگام صبح احساس کسالت میکنید ولی شب ها فعال و پر انرژی میشوید یا این که احساس پوچی و یکنواختی دارید و فکر میکنید خوب پیش نمیروید.
توصیه میکنیم برای رفع خستگی،ابتدا عوامل جسمانی را کنترل کنید؛پس از آنکه مطمئن شدید منشا خستگی شما جسمی،بیماری و تغذیه نیست،به سراغ درمان مشکلات روحی و عصبی بروید.
چه توصیه هایی برای رفع خستگی دارید؟
در کار خود یعنی درس خواندن،منظم،مرتب و به روز باشید.نوسانی و بدون برنامه درس نخوانید.مراقب تغذیه و سلامت خود باشید؛سر وقت و به اندازه ی کافی و منظم استراحت کنید.از تصمیم گیری های زیاد بپرهیزید.برای انجام کارها ،ساده برنامه ریزی کرده و ساده عمل کنید.به جای خواندن چندین کتاب غیر ضروری ،یک کتاب مناسب را به درستی مطالعه نمایید.کار ها را پیچیده نسازید.از تنش ها دوری کرده،از بروز اضطراب پیشگیری کنید.از تردید و تزلزل در فکر و انجام امور روزانه اجتناب کنید.به اندازه ی توان و ظرفیتی که دارید از خود کار بکشید و از همه مهم تر،به طور منظم ورزش کنید.
از اتاقم خسته شده ام و دایماً از آن بیرون میزنم.چه کار کنم؟
فعالیتی طولانی در محیطی ثابت شما را دچار یکنواختی،دل زدگی یا خستگی میکند.در این صورت ابتدا چیدمان اتاق تان را تغییر دهید یا به اتاق دیگری نقل مکان کنید.اگر با این اقدامات مشکل شما بر طرف نشد،احتمالا دچار خستگی روحی یا بی میلی در کار شده اید.
یک داوطلب بوشهری هستم.هم من و هم خیلی از دوستانم با وجود اینکه دلمان میخواهد ساعات زیادی درس بخوانیم،زود خسته میشویم.چه کنیم؟
برخی استان ها مانند بوشهر،هرمزگان و …به سبب فقر آهن و کم خونی جزو استان های قرمز محسوب میشوند.علت خستگی شما و دوستانتان به احتمال زیاد کم خونی است.در این صورت باید به درمان آن و جبران فقر آهن توجه کنید.
در امتحانات نهایی با وجود آن که فاصله ی بین امتحانات مناسب بود و در درس خواندن به من فشار زیادی نیامد،اکنون که امتحانات تمام شده اند،بسیار خسته هستم و میل زیادی به خوابیدن دارم.چه راه حلی پیشنهاد میکنید؟
این درس خواندن نبوده که شما را خسته کرده،بلکه فشار روانی و استرس ناشی از امتحانات شما را از پای درآورده و فرسوده تان ساخته است.این خستگی از نوع روحی است و ممکن است در برخی از افراد تا یکی دو ماه ادامه پیدا کند.شبیه این وضعیت نیز پس از جلسه ی آزمون سراسری برای برخی داوطلبان اتفاق می افتد.نگران نباشید،این حالت پس از مدتی خود به خود برطرف میشود.
آیا رژیم غذایی با خستگی رابطه ای دارد؟
مدت هاست که متخصصان این رابطه را تایید کرده اندیکی از علل خستگی میتواند ناشی از عادت های غذایی یا رژیم غذایی فرد باشد.در پیشگیری از خستگی،هم غذا مهم است و هم مایعات.به عنوان نمونه ثابت شده است که مصرف زیاد قند،شکر و شیرینی جات موجب شارژ و دِشارژ(پر و خالی شدن)فوری انرژی در بدن و بروز خستگی و استرس میشود.
افرادی که به اندازه ی کافی آب و مایعات نمینوشند حجم خونشان کم میشود،افت فشار خون پیدا میکنند،خون رسانی به بدنشان ضعیف میشود و اکسیژن به اندازه کافی به بدن آنان نمیرسد.برای جبران این مسئله ضربان قلب زیاد میشود، آن وقت احساس خستگی میکنند.مایعات لبنی مانند دوغ که آب بدن را تامین میکنند آرامش بخشند.ولی سعی کنید در میانه روز زیاد دوغ و شیر ننوشید؛چون موجب رخوت و خستگی میشود.معروف ترین توصیه،مصرف ۸لیوان آب در روز است .برای رفع خستگی،تعداد وعده های غذاییتان را زیاد کنید و مقدارش را کم.سعی کنید در تمام وعده ها از ۴گروه مواد غذایی،یعنی شیر و لبنیات،نان و غلات،سبزیجات و صیفی و میوه و انواع گوشت استفاده کنید.
کمبود ویتامین هایA,B,Cآهن و همچنین گرسنگی و پر خوری یا نخوردن صبحانه،اضافه وزن،مصرف غذا های کم ارزش چون فست فود ها هر یک میتواند موجب سستی و رخوت شوند.درمیان خوراکی ها خرما و آب انار برای رفع خستگی موثرند.کمبود آهن را میتوانید با مصرف سبزیجاتی که برگ تیره دارند ،جبران کنید.برای سرحالی و شادابی مراقب تغذیه ی خود باشید.
آیا مصرف نوشابه های انرژی زا یا قهوه را برای رفع خستگی مفید میدانید؟
نوشیدنی های انرژی زایی که اخیرا رایج شده است،به سبب دارابودن کالری زیاد،مواد کافئین دار و تورین،شما را در ابتدا شارژ میکند ولی پس از مدتی موجب تشدید خستگی میشود.همچنین مصرف بیش از اندازه ی این نوشیدنی ها اعتیاد آور بوده و موجب از خود بیخود شدن میشود.
چای و قهوه ی زیاد به عنوان محرک،جلوی رخوت و خستگی را میگیرند.اما در درازمدت یا در صورت زیاده روی چون مدرر هستند و آب بدن را دفع میکنند،اثر معکوسی خواهند داشت.هرچند قهوه و سایر مواد کافئین دار محرک هایی قوی هستند و موجب بیدار ماندن و رفع خستگی موقت میشوند ولی مصرف زیاد آن ها اعتیاد آور است و موجب اختلال در خواب،افزایش فشار بر چشم و بر هم خوردن چرخه های بیولوژیک بدن و در نهایت بروز خستگی میشود.
در ایام ماه مبارک رمضان دچار خستگی زیاد میشوم.نمیدانم علت آن چیست و چه کار باید بکنم؟
اگر فقط در این ایام خستگی به سراغتان می آید،ممکن است ناشی از بی نظمی خوابیا کمبود خواب باشد.یا ممکن است جزو افرادی باشید که به مصرف چای و کافئین عادت دارند که در این صورت با قطع مصرف آن ها، فشار خونتان کم میشود و دچار خستگی میشوید.در ایام روزه داری این مشکل را با خواب و استراحت کافی(و حتی کمی بیشتر از سایر اوقات)جبران کنید.ولی اگر این خستگی با سر درد همراه باشد،باید روزه ی خود را بشکنید.
🌟براى رزرو مشاوره و برنامه شخصي مشخصات خود را به تلگرام ۰۹۰۵۱۴۲۰۱۶۵ ارسال كنيد.