سبک مطالعه زیست شناسی
برای خواندن زیست شناسی از روش SQ3R استفاده می کنیم.
Survery: ابتدا بخش هایی از کتاب رو که میخواهیم در این تایم مطالعه کنیم یک نگاه کلی،گذرا و سریع میاندازیم. به این صورت که متن را به سرعت می خوانیم، تیترها و کلمات کلیدی یا برجسته شده داخل متن را نگاه می کنیم. هدف از این کار شناخت از موضوع مورد مطالعه است که باعث میشود تمرکز بالا برود.
Question: سوال سازی در ذهن، خیلی خلاصه، مثلا کلمات نا آشنا چی هستند. فلان چیز چه کاری انجام میده و ….
Read: خواندن اصلی، متن را به طور کامل و با دقت می خوانیم، زیر مطالب مهم خط بکشیم و و نکاتی را که به ذهن میرسه گوشه کتاب یادداشت کنیم.
Recite: بازگویی مطالب، مطالبی را که خوانده ایم برای خود بازگو کنید یا اینکه به صورت خلاصه روی کاغذ بنویسید. بهتر است هر دو تا کار را انجام بدهید یعنی هم بازگو کنید و هم خلاصه بنویسید.
Review: مرحله مرور،این مرحله خیلی مهم است،باید چند مرتبه انجام شود،اول هنگام درس خواندن،یعنی پس از خواندن هر بخش، برگردیم و بخش های خوانده شده قبلی را نیز مرور کنیم. یک بار دیگر آخر شب قبل از خواب مطالب خوانده شده یا خلاصه یادداشت شده را مرور سریع انجام می دهیم،بار دیگه آخر هفته است کل مطالب خوانده شده را مرور می کنیم و تست هایی را که مارکدار کردیم دوباره میزنیم. مرور را هم به شکل بازگو کردن انجام می دهیم.
نکات مهم:
مرور در این درس فوق العاده اهمیت دارد. سعی کنید هر روز زیست شاسی در برنامه مطالعاتی داشته باشید. برای درصد های بالا باید تعداد دور های زیادی را قبل کنکور انجام داده باشید و همچنین باید خط کتاب را به واسطه مرور زیاد حفظ شده باشیم و این نکته اهمیت زیادی دارد.
هنگام مطالعه قیدها را هایلایت کنیم، کلماتی مثل بیشتر، بخشی از ، هر ، و، یا و….
زیر جملات مهم و کلمات کلیدی خط بکشیم. توجه کنیم که لازم نیست زیر همه جملات خط بکشیم فقط جملات مهم.
سعی کنیم مطالب هر بخش را به بخش های دیگر از کتاب زیست شناسی که قابل ترکیب است ربط دهیم. (ترکیبی و مفهومی خواندن)
ممکن است برای یک جانور یا هر چیز دیگری در جاهای مختلفی از کتاب ویژگی هایی پراکنده بیان شده باشد. بهتر است این ویژگی ها را یکجا جمع آوری کرده و در یک برگه یا گوشه ای از کتاب یادداشت نمایید. مثلا تمام ویژگی های بیان شده در کتاب راجع به کرم خاکی و….
تهیه جدول از یک سری از آیتم ها که ویژگی های مشترک برای آنها ذکر شده فوق العاده کمک کننده است. برای مثال بخش هایی از بدن که اسیدی اند، موجوداتی که گلیکولیز ندارند و…
رسم کردن چند باره چرخه ها مثل کربس و تبدیل آنها به شکلهای شماتیک ساده و یادداشت نکات مهم بحث اطراف آن خیلی مفید است.
رسم اشکال شماتیک و ساده از توضیحات کتاب به یادگیری آن ها خیلی کمک میکند.
تست زنی و تحلیل آن:
توصیه میشه در هر تایم مطالعاتی زیست شناسی تعداد کافی تست زماندار زده بشه. تست زماندار به این شکل که هر دفعه تعدادی تست به صورت تصادفی از مبحث مورد نظر انتخاب میشه و برای زدن این تست ها زمان در نظر می گیریم. برای شروع کار با ۱۰ تست و برای هر تست حدود ۱ تا ۱.۵ دقیقه زمان در نظر میگیریم. سعی می کنیم هر دفعه تایم را پایین بیاوریم به طوری که به حدود ۳۰ تا ۴۵ ثانیه برای هر تست برسیم. هنگام تست زنی زماندار اول تست های آسان را جواب میدهیم و تست های سخت مثل تست های شمارشی در دور دوم جواب داده شود. پس طی زمان گرفته شده همهی تست ها حداقل یه دور خوانده می شود و تست های سخت با علامت خاص مثل ضربدر مشخص شده و در دور بعدی به آن ها جواب می دهیم. پس از پایان زمان تعیین شده، سعی میکنیم تست هایی را که نتوانستیم پاسخ دهیم بدون کمک از پاسخنامه جواب دهیم. اگر نتوانستیم به خود کتاب زیستشناسی مراجعه میکنیم، اگر باز هم نشد به پاسخنامه مراجعه میکنیم.
نکات مهم:
پس از تحلیل هر تست نکات جالب و مهم آن را استخراج کرده و در صفحه ای که تست از آن طرح شده یادداشت می کنیم. از یادداشت نکات بدیهی و ساده پرهیز کنیم. نکاتی که در کتاب خود یادداشت کردید با توجه به اهمیت آن با علامتهای یک تا سه ستاره طبقه بندی کنید. همچنین نکاتی را که از تستهای آزمون سراسری استخراج میکنید با S علامت گذاری کنید. این نکات فوق العاده مهم است و احتمال تکرار آنها خیلی زیاد است.
تست هایی را که اشتباه پاسخ دادین با علامت «غ» مارکدار کنید.
تست های جالب و مهم را نیز مارکدار کنید. زیاد وسواس نداشته باشید و تست های ساده را کنار بگذارید. سعی کنید بیشتر از ۳۰ درصد تست ها مارکدار نشود. این تست ها در دوران جمع بندی فوق العاده مفید اند.
پیشنهاد میشود از کتابهایی با تست های سخت و طولانی ولی با تعداد غلط کم استفاده شود.
چون در زیست شناسی ابهام زیادی وجود دارد بهتر است که نکات و تستهای نامطمئن از روی کتاب چک شود یا از استاد زیست پرسیده شود تا از صحت آن مطمئن شوید.
مرور و جمع بندی:
در دوران جمع بندی قبل از اینکه به متن کتاب یا خلاصه های خودمون مراجعه کنیم تست هایی را که مارکدار کردیم به شکل زماندار میزنیم. سپس مرور فعال انجام میدهیم. یعنی بدون اینکه به کتاب یا خلاصه ها مراجعه کنید اون چیزی رو که از درس به یاد دارید برای خود بازگو کنید یا روی کاغذ بنویسید. قطعاً مقداری از مطالب را فراموش کردید، که برای یادآوری آن ها به کتاب مراجعه کنید. پس از پایان مرور فعال، از میان نکاتی که داخل کتاب یادداشت کردید آنهایی را که به نظر از بقیه مهم تر است و فراموش کردید با یک علامت دیگر دوباره مارکدار کنید. این نکات را در فاصله نزدیک به کنکور مثلا در هفته آخر مرور کنید.
ایمان ملک صفت رتبه ۴۷۷ دانشجوی دندانپزشکی
موفق باشید