آیا شرکت در کنکورهای آزمایشی ضرورت دارد؟
• کنکورهای آزمایشی کارکردهای فراوانی دارند و به دلایل زیر میتوانند مفید باشند:
• به برنامه مطالعاتی شما نظم و تمرکز میدهند.
• فعالیت درسی شما را برای رسیدن به برنامهی امتحان افزایش میدهند.
• نقاط ضعف و قدرتتان را در هر درس معلوم میکنند.
• نتایج آزمون وادارتان میکند که بهتر و دقیقتر از گذشته فعالیت کنید و شما را به رقابتبا خودتان وادار میکند.
• موقعیت و جایگاهتان را نسبت به سایرین نشان میدهد.
• در این آزمون ها هنر امتحان دادن از جمله تنظیم وقت، تحمل ۴ ساعت در جلسه نشستن، رویارویی با سؤالات دشوار و … را میآموزید.
باید توجه داشت که تأثیر این آزمونها برای داوطلبان هنر و زبانهای خارجی به اندازهی داوطلبان رشتههای تجربی، ریاضی و انسانی نیست.
در کدام کنکور آزمایشی شرکت کنم؟
در آزمونی شرکت کنید که:
• سؤالات آن استاندارد باشد، یعنی سلیقهای، سخت و عجیب و غریب نباشد و به کنکور نزدیک باشد.
• برنامهی مطالعاتی آن با برنامه مدرسه یا کلاس شما هماهنگ باشد.
• جامعه آماری فراگیرتری داشته باشد و البته جامعهی آماریاش را به طور کاذب گزارش نکرده باشد.
• اجرای آزمونهای آن منظم و دقیق باشد.
• در نمرهسازی کارنامه (نمرهی کل- تراز و …) از فرمولهای درست استفاده کرده باشد.
• کارنامههای آن کاربردی و دقیق باشد، نه نمایشی و مجازی.
من از مواد آزمون عقب ماندهام. چه کار کنم؟
این طبیعی است که بسیاری از بچه ها به دلیل کمکاری، خوش خیالی، برنامهریزی نادرست یا عدم شناخت خود و سرعت کم مطالعهشان و یا اتفاقات پیشبینی نشدهای مانند بیماری، از مواد آزمون عقب بمانند. نباید این عقبماندگی و آشفتگی را به آزمون برنامه بعد انتقال دهید.
از همین حالا روی آزمون بعد کار کنید و منتظر بمانید تا در اولین فرصت، با شروع امتحانات مدرسه یا از طریق دوره کردن دروس در آزمونهای آینده، این عقب ماندگی را جبران کنید.
برنامهی برخی از آزمونها سنگین است. اگر نتوانیم همهی مباحث را خوب و عمیق بخوانیم، چه پیشنهادی دارید؟
مبادا برای رسیدن به مواد آزمون دچار کار سطحی شوید و با روخوانی همهی دروس فکر کنید که کارتان را انجام دادهاید. سر خودتان کلاه نگذارید. نگران بازخواست کسی هم نباشید. بای خودتان درس بخوانید. در صورت پیش آمدن چنین حالتی، دروسی را که به تازگی خواندهاید یا به آنها مسلط هستید، کنار بگذارید و روی دروسی که اهمیت بیشتری دارند، یا شما در آن به کار بیشتری نیاز دارید و یا با تکالیف مدرسه مشترک هستند، بیشتر تمرکز کنید و در حد نیاز از آنها تست بزنید. از وسواس و پرکاری در خواندن و تست زدن اجتناب کنید.
من در اولین آزمون آزمایشی وقت کم آوردم، در حالی که همهی سؤالات را بلد بودم. چهطور میتوانم این مشکل را برطرف کنم؟
همانطور که گفتید شما تلاشتان را کردهاید و مطالب را یاد گرفتهاید، اشکال آن است که هنوز به آنها مسلط نیستید. این مسئله که در آزمون اول دجار کمبود وقت شدهاید برای بسیاری از داوطلبان اتفاق میافتد و جای نگرانی ندارد. برای رفع این مشکل:
اول، مطمئن شوید در جلسه اضطراب نداشتهاید، چون اضطراب در جلسهی آزمون شما را کند میکند.
دوم، چالههای زمانی را مشخص کنید. ببینید در چه دروس یا مباحثی بیش از اندازه وقت صرف کردهاید. مثلأ ممکن است چون در ترجمهی عربی ضعیفتر و کندتر عمل کردید، در درس زبان دچار کمبود وقت شدهاید. در این حال مشکل کمبود وقت شما مربوط به درس زبان نیست، بلکه چالهی وقت شما در واقع ترجمهی عربی است. برای تسلط به چنین مباحثی برنامهای در نظر بگیرید.
سوم، در منزل نیمی از تستهای هر موضوع را برای یادگیری بگذارید و نیمی دیگر را با زمانبندی کار کنید تا نسبت به زمان پاسخگویی شرطی شوید و از طرفی تستهایی را که در آنها کند هستید مشخص کنید. بعد از شناسایی این تستها، با انجام تمرینهای زماندار، بیشتر روی آنها تمرکز کنید.
آیا بهتر نیست برای آمادگی بهتر، در آزمونهایی شرکت کنیم که سؤالات سخت تری دارند؟
این تصور در بسیاری از بچه های قوی رایج است. آنها حتی وقتی کتاب کمک آموزشی انتخاب می کنند بیشتر به سخت بودن سؤالات آن توجه دارند؛ چون با دست و پنجه نرم کردن با سؤالات سخت و حل کردن آنها، احساس قدرت و توانایی می کنند. اما ماجرای آزمون چیز دیگری است. آزمون برای ارزشیابی است. متخصصان روانسنج آزمون اعتقاد دارند اگر سؤالات یک آزمون بیش از اندازه دشوار یا آسان باشد، آن آزمون برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی مناسب نیست و نتایج آن گمراه کننده است. از طرفی، شما که نمیخواهید در المپیاد شرکت کنید. در کنکور سراسری تنها ۱ تا ۳ سؤال از مجموعه سؤال های هر درس را در حد دشوار میدهند و ۷۵ تا ۸۰ درصد سؤالها متوسط و آسان است. آیا می خواهید به جای تمرکز و مسلط شدن روی آن چه که از شما میخواهند (یعنی بخش اعظم سؤالها) نیرویتان را صرف ۲۰ درصد آزمون کنید؟
تجربه هم نشان میدهد نقطه ضعف بیشتر داوطلبان قوی در آن است که سؤالات سادهی کتاب درسی را نادیده میگیرند و نمرات این سؤال ها را از دست می دهند. به شما توصیه می کنیم در همین آزمونهای به ظاهر آسان (!) شرکت کنید. اگر راست میگویید، در این آزمونها همه ی دروس را ۱۰۰ درصد بزنید. این گوی و این میدان!
اگر برنامه ی تدریس مدرسه از مواد آزمونی که در آن شرکت میکنیم عقبتر بود، چه کنیم؟
اولویت با مدرسه است. به خصوص در دروس جدید که قابل خودآموزی نیستند، با مدرسه همراه شوید. مهم نیست که در این دروس به مواد آزمون نرسیده باشید. اما در دروس پایه که خودآموزند، می توانید به طور مستقل از مدرسه درس بخوانید و خودتان را به آزمون برسانید.
اگر برنامهی مدرسه جلوتر از مواد امتحانی آزمون باشد، چهطور این دو را هماهنگ کنیم؟
در این صورت هم جای نگرانی وجود ندارد. باز هم اولویت با فعالیتهای مدرسه است. مبادا به بهانهی کار روی آزمون، درسهای مدرسه را کنار بگذارید. یادگیری اصلی را با مدرسه انجام دهید و پرکاری رفع اشکال و مرور همان درسها را با آزمونها هماهنگ سازید به عبارتی هنگام آمادگی برای آزمونها، دروسی را که ناقص خواندهاید کامل کنید و در قسمتهایی که مسلط نیستید بیشتر کار کنید. به عبارت دیگر، این آزمونها نقش مرور و اشکال گیری را پیدا خواهند کرد.
با نزدیک شدن به امتحانات، درسهای مدرسه را بخوانیم یا طبق برنامهی آزمونها پیش برویم؟
خوشبخانه برنامهی اکثر آزمونهای آزمایشی در ایام امتحانات، هماهنگ با امتحانات ترم است.
در امتحانات ترم، روی جمع و جور کردن دروس مدرسه تمرکز کنید. اگر بر این دروس مسلط هستید، تنها برای آنها وقت مرور در نظر بگیرید و مازاد وقت خود را صرف سایر برنامه های آزمون کنید. من در آزمونهای مؤسسهی … شرکت می کنم. آیا بهتر نیست الآن (بهمن ماه) در آزمونهای مؤسسهی … هم شرکت کنم؟
اولأ: نباید همزمان در آزمونهای متفاوت شرکت کنید؛ چون امکان و فرصت خواندن دو برنامهی متفاوت درسی را نخواهید داشت و همین امر موجب استرس و آشفتگی در برنامهریزیتان میشود.
ثانیأ: در این موقع سال در هر آزمونی که تا به حال شرکت کردهاید، مهم نیست آن آزمون چه کیفیتی داشته و چگونه بوده است. در نیمهی دوم سال تغییر آزمونهای آزمایشی کمکی به شما نمیکند. برنامهی همان آزمون را تا عید دنبال کنید تا دچار گسیختگی در برنامه هایتان نشوید. ضعفهای برنامهی آزمون را با برنامهی شخصی خود جبران کنید.
آیا شرکت در آزمونهایی که بعد از عید درسها را موضوع امتحان میگیرند بهتر است یا خودمان را برای آزمونهای جمعبندی و جامع آماده کنیم؟
بهتر است با نزدیک شدن به عید و بعد از آن، از آزمونهای مرحلهای فاصله بگیرید، چون در آزمونهای مرحلهای، مثلأ خواندن ۲ درس عربی در ۲ یا سه هفته پیشرفت شما را کند میکند. ولی با جمعبندی در همین مدت یک کتاب عربی را جمع و جور خواهید کرد. پس آمادگی برای آزمونهای جامع سرعت پیشرفت شما را بیشتر میکند.
در کدام آزمون جامع شرکت کنیم؟
در آزمونی که از لحاظ نوع و درجهی دشواری سؤالات، کاملأ شبیه کنکور باشد. شرکت در آزمونهای جامع دشوار را توصیه نمیکنیم، چون گرفتن نکتهی پایین در این آزمونها به شما حس بد و اطلاعات نادرستی داده و در آخرین هفتههای باقی مانده تا کنکور، جهتگیری نادرستی به برنامهریزیتان میدهد.
🌟براى رزرو مشاوره و برنامه شخصي مشخصات خود را به تلگرام ۰۹۰۵۱۴۲۰۱۶۵ ارسال كنيد يا مشخصات خود را دايركت كنيد.