اهمیت و وظیفه پدر و مادر در عملکرد دانش آموزان کنکوری
کنکور سراسری که هر ساله برگزار میشود، یک اتفاق مهم و تعیین کننده در زندگی هر دانشآموزی است که در این کشور زندگی میکند. از طرفی جو ایجاد شده در جامعه باعث شده تا همه دانش آموزان به دنبال قبولی در رشتههای تاپ و با شغل و درآمد تضمین شده باشند. بنابراین کاملاً طبیعی است که یک دانشآموز با یک بار شرکت کردن در این آزمون هدف خود را باز نیابد و در صدد شرکت دوباره در آن برآید.
یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر موفقیت دانش آموزان کنکوری محیط پیرامون آنهاست. پدر و مادر عزیز شما بهعنوان یکی از مهرهها مهم در این بازی نقش دارید، که علاوه بر توانایی بر فراهم آوردن محیط مناسب برای دلبندتان و نحوه رفتار و گفتار خود تاثیر بسیار عمیقی و به سزایی بر روحیات، خلقیات و نحوه عملکرد فرزند خود دارید.
پدر گرامی و مادر عزیز شما بهعنوان اولین و مهمترین حامی، نقش مهمی در ساختن آینده دلبندتان ایفا میکنید. رفتارهایی وجود دارند که شاید در نگاه اول بی تاثیر به نظر برسند، اما با کمی تامل بیشتر، متوجه خواهید شد که چقدر میتوانند مخرب و آزار دهنده باشند. البته برعکس آن نیز وجود دارد،رفتارهایی هرچند کوچک و در ظاهر بیاهمیت،تاثیر شگرفی و معجزه آسایی بر روحیات دانشآموز دارد. خوشبختی یا تباه ساختن آینده فرزندان، با شما دو فرشته حامی است. پس اگر میخواهید با وظایف و رفتارهای خود بیشتر آشنا شوید در این مقاله با ما همراه باشید.
فراهم کردن محیط آرام و به دور از استرس
اولین مورد این عامل، محیط آرام و به دور و بدون از استرس و تنش برای دانش آموزه، فشار روانی وقتی وجود دارد هرنوع فعالیتی را مختل میکند، حالا شما دو عزیز گرامی تصور کنید دلبند شما برای خواندن کنکور و تعیین سرنوشت، در محیط پرتنش و نا آرام و عدم احساس امنیت قرار بگیره نمیتوانید نتیجه قابل قبول و ثمربخشی را توقع داشته باشید. اگر بنا به مشکلاتی قادر به فراهم محیطی آرام و دور از اضطراب در خانه نیستید از پانسیون مطالعاتی برای کنکور استفاده کنید.
دغدغه، بحث، دعوا در زمان کنکور ممنوع
پس پدر و مادر عزیز باید تمامی تلاش خود را به کار گیرند تا محیطی سرشار از آرامش و به دور از دغدغه ، بحث و دعوا را ایجاد کنند چراکه محیط استرسزا قدرت یادگیری و تمرکز را تا حد بسیاری کاهش میدهد. در زمان کنکور مغز نباید بجز درس و یادگیری درگیر مسائل دیگری باشد.
رفتار مناسب والدین با فرزندان پشت کنکور
دومین عامل مهم نحوه رفتار والدین با فرزند است که به دلیل اهمیت این موضوع، آن را در دو بخش نحوه رفتار با دانشآموز پشت کنکوری و نحوه رفتار با دانشآموز دوازدهمی که داوطلب کنکور است،بررسی میکنیم. در این زمان هرچقدر با فرزند خود منطقی و آرام تر صحبت کنید نتیجه بهتری خواهید گرفت. گفتوگویی مناسب است که باعث تنش و استرس نشود. صحبت کردن با زبان نرم معجزه میکند.
اما از طرفی دانش آموزانی که برای اولین بار کنکوری بودن را تجربه میکنند، مسلما هم نسبت به شرایط آن ناآشنا هستند و هم عاداتی متفاوت از آنچه که باید داشته باشند، دارند. بنابراین روند منطبق شدن با این شرایط هم احتیاج به گذر زمان و هم احتیاج به دریافت حمایت و دلگرمی و حس درک شدن از سوی والدین و خانواده برای دانشآموز است. مسلماً یک سال درس خواندن بیوقفه و رقابت با همسالان در میدان رقابتِ ماراتونِ کنکور، آسان نیست و انطباق با آن نیاز به آماده شدن روحی و جسمی و اجتماعی دارد.
در این مسیر پرپیچ و خم دانشآموز تنها حامی و پشتیبان خود را شما پدر و مادر را مییابد،پس ما از شما والدین میخواهیم تا همراه فرزندان باشید تا زندگی مانند یک کنکوری موفق را یاد بگیرد، اصول آن را بتواند در فعالیتهای روزانه خود به کار بندد. همچنین میتوانید به مرکز مشاوره کنکور مراجعه کنید تا با استفاده از راهنمایی مشاورین کاربلد مسیر کنکور را برای فرزندانتان هموارتر کنید.
افراط در ایجاد محدودیتها و سرزنش فرزند نداشته باشید
والدینی که بیش از اندازه نیاز نگران وضعیت فرزند کنکوریشان هستند، دائما با تشر و سرزنش او را به میز مطالعه میکشانند، استراحت و تفریحاتی که هر دانشآموز کنکوری به آن احتیاج دارد را منع میکنند و با ترش رویی رفتار خود را سازمان میدهند، بهطور مستقیم اعتماد به نفس و روحیات فرزندشان را مختل میکنند. این رفتارها باعث میشوند دانش آموز از لحاظ عاطفی احساس درک نشدن و تنهایی کند، و این امر خود موجب اختلال جدی در عملکرد دانشآموز است.
علاوه بر آن این رفتار باعث ایجاد یک چرخه منفی میشود،یعنی با تاثیر رفتار سرزنشگرانه والدین ،دانشآموز دارای ضعف عملکرد میشود و همین خود باعث برانگیختن سرزنشهای بیشتر از طرف والدین است. اما نحوه دیگری از رفتار وجود دارد که درست مقابل رفتار مذکور است،اما به همان اندازه مشکل ایجاد میکند.
نسبت به دانش آموزان کنکوری افراط و تفریط نداشته باشید
والدینی که بیش از حد بیخیال هستند، اهمیتی برای وضعیت هیجانی، رفتاری و بالطبع درسی فرزند خود قائل نیستند. فرزند خود را به حال خود رها کرده و خود را در مشکلات و مسائل او دخیل نمیکنند.
این والدین علاوه بر ایجاد یک خلا احساسی و حمایتی در فرزند خود، همزمان نیروی برانگیزاننده را در فرزند کنکوری خود سرکوب میکنند و باعث میشوند افراد محصل نیز اهمیتی برای وضعیت درسی و آینده خود قائل نباشد؛ زیرا همانطور که میدانید،اولین معلم و سرمشق هر انسان والدین و خانواده او محسوب میشوند.
بنابراین ما اینجا از دو امر مهم صحبت میکنیم، و آن افراط و تفریط است که هر دو باعث اختلال در عملکرد محصلان داوطلب کنکور میشود. اعتدال در رفتار بهترین انتخاب برای رقم زدن یک ارتباط مناسب بین والدین و فرزند است.
با فرزندان در زمان کنکور در حد متعادل صحبت کنید
روزانه دقایقی را به همصحبتی و معاشرت و شوخی با فرزند نو کنکوری خود قرار دهید.درست که پدر و مادر مشغلههای زیادی گریبان گیرشان است،اما نباید از اهمیت معاشرت صحیح همراه با عشق و محبت و حمایت،غافل شد. در این زمان فرزندان بیشتر از هر وقت دیگری نیاز به صحبت و حتی در و دل کردن دارند.
حمایت پدر و مادر از فرزندان کنکوری ضروری است
به دلبند خود هم در گفتار و هم در عمل و رفتار ،بگویید که در هر شرایطی کنارش هستید، آنها را حمایت میکنید و در تندباد مشکلات و ناراحتیها و خلا ها،او را تنها نخواهید گذاشت. شاید فرزند شما از ترس طرد شدن یا مورد سرزنش واقع شدن از بازگویی مشکلاتش نتواند بهصورت داوطلبانه با شما هم صحبت شود و مشکلاتش را بگوید،اما وقتی شما خود به سراغ معاشرت با آنها روید و حمایت خود را به او اعلام کنید،وی نیز احساس دلگرمی پیدا کرده و شما را تکیه گاه امن خود خواهد یافت.
به هیچ عنوان دانش آموزان پشت کنکوری را سرزنش نکنید
والدین نباید احساس ناتوانی و بیکفایت بودن را به فرزند پشت کنکوری القا کنند. همانطور که ذکر شد، شرایط بسیاری باعث شکست دانشآموز در کنکور میشوند که در بسیاری از مواقع طبیعی و قابل درک هستند. بنابراین والدین باید با درک این شرایط،فرصت امتحان دوباره شرکت در این آزمون را به فرزند خود بدهند و با همان رفتار حمایتگرانه و دلگرمانه قبلی خود به همراهی با فرزند خود ادامه دهند.
اگر والدین بخواهند فرزند پشت کنکوری خود را سرزنش کرده و باعث ایجاد حس عدم اعتماد به نفس و احساس کفایت و خودارزشی در فرزند خود شوند، فرصت استفاده دوباره از یک سال دیگر برای آمادگی در کنکور را از فرزند خود میگیرند و این چرخه منفی ادامه پیدا کرده، فرآیند شرکت در کنکور و قبولی رشته دلخواه در دانشگاه را برای فرزند خود مختل میکنند.
به دانش آموزان کنکوری واقعگرایی یاد بدهید نه کمالگرایی
ما بهعنوان انسانهایی متفاوت که هم در ژنتیک منحصر به فرد هستیم و هم در محیطهای گوناگونی پرورش یافتهایم و دارای استعدادهای متفاوتی نیز میباشیم. هر انسانی دارای هوش، بهره معین و تواناییهایی منحصر به فرد و خاص است؛ البته باید متذکر شد که انسان در هر سطحی از توانایی که باشد، با تمرین و ممارست و آموختن مهارتهای گوناگون میتواند خود را از لحاظ فکری و عملی ارتقا بخشد.
دانشآموز شما نیز از این قائده مستثنا نیست. دانش آموزان مسلما با مهارتهای تست زنی و مدیریت زمان پا به دنیا نمیگذارند. بنابراین وقتی یک دانشآموز کنکوری شروع به درس خواندن برای کنکور میکند ممکن است در سطح مطلوب نباشد، اما این به این معنی نیست که نمیتوانند خود را بالا بکشند. بالعکس، با گذر زمان و تمرین و مداومت زیاد، دانش آموزان میتوانند با بودن در هر سطحی،پله به پله خود را ارتقا دهند.
مقایسه فرزند کنکوری با دیگران باعث تخریب او میشود
هدف از مطرح ساختن این مطلب این است ، که به شما بگوییم انتظارات شما از فرزند کنکوریتان باید مطابق با مراحل مذکور باشند. شما بهعنوان والدین، حق دارید که انتظار داشته باشید دانشآموزتان تلاش کند و از هیچ تلاش و ممارستی فرو نگذارد.
اما موضوع مهم و حیاتی در این که شما در عین حال باید واقعگرا باشید و در صورت تلاش فرزندتان، عملکرد او را متناسب با خود او و توانمندیها او ارزیابی کنید، نه اینکه به مقایسه با افراد دیگر و رقبا و یا گذشته خودتان، اعتماد به نفس فرزند کنکوریتان را فرو ریزید و از بین ببرید.
افراد دیگر دارای تواناییهای متفاوت،با محیط تربیت شده و وراثت متفاوت هستند و شما به هیچ وجه نمیتوانید عملکرد دیگران را با فرزند خود مقایسه کنید و به کمالگرایی در نتایج و عملکردهای فرزندتان بپردازید.پس توصیه مهم ما به شما این است که واقعیت آنچه در فرزند شما هست را بپذیرید،به تلاش و پیشرفت اهمیت دهید اما کمالگرا نباشید. به گفته عامیانه پنج انگشت یک اندازه نیست و همه ما باهم تفاوتهایی داریم.
ویژگیهای فردی و اجتماعی و فرهنگی بستگی به خانوادهای دارد که در آن زندگی میکنیم. بنابراین هیچ دو نفری پیدا نمیشوند که عیناً مانند یکدیگر باشند و دارای عادات و خلق وخوی مشابه باشند.
از فرزند خود زمان کنکور تحت هیچ شرایطی فاصله نگیرید
فرزند شما نیز دارای شخصیت مخصوص به خود است. شما بهعنوان پدر و مادر فرزند خود، بیش از هر کس فرصت شناخت عمیق فرزند خود را دارید. متاسفانه در جوامع امروزی نوجوانان بسیاری از پدر و مادر خود فاصله گرفته و به سمت هم سالان خود گرایش پیدا کردهاند.
البته این مسئله اقتضای سنین نوجوانی است و نمیتوان به آن خرده گرفت. اما این موضوع وقتی آسیب زا میشود که نوجوان تمامی مسایل و احساسات خود را به جای کانون گرم و صمیمی خانواده،به بیرون از آن ببرد و خانه و خانواده را پناهگاه و تکیه گاه خود نیابد.
مسلما این اتفاق نتیجه عملکرد نسنجیده هر دو طرف،یعنی والدین و فرزند است؛ ولیکن پدر و مادر بهعنوان انسانهایی که دارای تجربههای زیادی در زندگی هستند و همچنین دارای ثبات شخصیت و اخلاق بیشتری نیز هستند، باید به سمت حل این مشکلات گام بردارند.
حس بیاعتمادی بین خود و فرزندان کنکوری ایجاد نکنید
بنابراین شما با ایجاد یه رابطه مبنی بر اعتماد و درک وعشق دو طرفه با فرزندتان، میتوانید شناخت زیادی نسبت به شخصیت و عادات فرزند خود پیدا کنید.وقتی شما بر عادات و اخلاقیات فرزندتان کنترل داشته باشید،میدانید که در هر شرایطی،مخصوصا شرایط سال کنکور که پر از تنش و استرس است،چگونه با فرزند خود رفتار کنید و چه راهبردهایی را پیش بگیرید تا آسیب و تنش را به حداقل برسانید.
یادتان باشد فرزند شما نوجوانی بیتجربه و نیازمند به تدبیر شماست، بنابراین بیش از پیش در حل مشکلاتی که در سال کنکور با آن دستوپنجه نرم میکند، یاور او باشید.